Ülőkés horgászláda

Beszereztem egy új horgászdobozt vagy inkább ládát, mert a rakós botozáshoz használt versenyláda sokszor túl nagynak és nehezen szállíthatónak/telepíthetőnek bizonyult. Ráadásul a rakóst mostanában egyre ritkábban használom. Az új láda keresése és kiválasztása eltartott egy darabig, mivel néhány speciális kritériumnak is meg kellett felelnie. Lássuk, mik voltak ezek:

Az egyik legfontosabb, hogy rá tudjak ülni. Ez nem is lett volna olyan nagy probléma, ha a versenysúlyom nem 110 kiló körül lenne. Több, ülőkének is alkalmas horgászdobozt és ládát lehet kapni 80-100 kiló terhelhetőséggel. A másik kritérium a tárhely volt. Mivel lassan már öreg horgásznak számítok, ennek megfelelően rengeteg cuccot hordok magammal. A versenyláda ehhez éppen elég volt, de egy sima doboz édeskevés nekem. 

Sok kutakodás után végül az olasz Plastica Panaro cég 503 Superbox nevű ládája mellett döntöttem.

https://plasticapanaro.it/en/products/fishing/503p

Eredetileg 501-est szerettem volna, de ez itthon sehol nem volt készleten, a külföldi rendelés pedig nagyon megnyomta volna az árát.

https://plasticapanaro.it/en/products/fishing/501p

A két láda között csak annyi a különbség, hogy az 503-as nyitott fiókokkal van szerelve, az 501-es pedig fedéllel zárhatókkal. Ez utóbbi némileg több védelmet ad a por és egyéb szennyezőanyagok ellen a benne tárolt dolgoknak.

Valójában az 503-as láda beszerzése sem volt egyszerű, de szerencsémre az xfish.hu áruházban volt még egy utolsó darab, amit azonnal lestoppoltam. Másnap átvehettem és kezdődhetett az átpakolás.

Az első benyomás, hogy szép és jó minőségű műanyagból készült. Nincsenek öntéshibák és sorjás felületek. A teherbírása a gyártó szerint 150 kg, ami valósnak tűnik, legalábbis engem gond nélkül elbír. Nem nyeklik, nem recseg, teljesen stabil, az ülőfelülete pedig kellően nagy és kényelmes. Azért egy szivacs ülőke majd kerül rá, hogy puhább legyen a sejhajomnak. smile A nagyméretű fogantyúnak köszönhetően kényelmesen szállítható, a két oldalsó ajtó pedig biztosítja a fiókokat kicsúszás ellen.

Rengeteg hely van benne. A felnyitható ülőke egy egybenyíló nagyobb tárolót rejt, alatta pedig négy kihúzható fiók található. Gyakorlatilag minden cuccom átfért a versenyládámból és még nem is lett tele. Az egyetlen hátránya, hogy csak viszonylag sík talajon lehet kényelmesen használni ülőkének, míg a versenyládát az állítható lábaival szinte bárhol vízszintbe lehet állítani. Cserébe ez sokkal könnyebb és kevesebb helyet foglal a csomagtartóban.

Élesben még csak egyszer teszteltem, de az alapján bátran merem ajánlani, ha valakinek egy ekkora, ilyen teherbírású ládára van szüksége és nem sajnálja a 20-25 E Ft (2022) körüli összeget rá.

Na meg, ha be tudja még szerezni.