Törpeharcsa tisztítás egyszerűen és gyorsan

Egyre több vizünkben jelenik meg nagy mennyiségben ez az átkos halfajta. Sokszor akarva-akaratlan rengeteget fogunk belőle és legtöbbször nem a nagyjából. Minden hibája ellenére egy viszonylag szálkátlan, jóízű hal, de a rengeteg apróság megpucolása, konyhakésszé tétele nem kis feladat. Csúszik is, szúr is, a feje levágása után meg alig marad valami a halból. A legtöbb horgász nem is kínlódik vele, egyszerűen maga mögé hajítja és a természet gondoskodik a többiről.

Mi nagyon szeretjük paprikás lisztben megforgatva kisütni, paprikásként elkészíteni vagy az alaplébe belefőzni, de bevallom, megpucolni utálom. Az esetenként 20-30 törpeharcsa megtisztítása valóban kihívás, az ízük miatt viszont sajnálom kidobni őket, ezért kifejlesztettem egy gyors és egyszerű halpucoló módszert. Ez a módszer ugyan némi halhús elvesztésével jár, cserébe viszont tényleg gyors.

A technológia csupán annyiból áll, hogy a hal fejbekólintása után egy éles késsel levágjuk a farkát. A vágás a képen látható módon, a végbélnyílástól ferdén a fej felé irányuljon, hogy minél több hús maradjon a farokrészen, de vigyázzunk, hogy a belekbe ne vágjunk bele.

Ezzel az egy vágással gyakorlatilag eltávolítottuk a beleket, a fejet és a tüskéket. A fejrészeket kidobom, a farkakat pedig vastagon besózom és nagyjából fél órát hagyom a sóban állni. Ezután egyszerűen csak bő vízzel lemosom a sót és már konyhakész is a törpeharcsánk. A só lemarja a nyálkát és egyéb szennyeződéseket, a bő víz meg eltávolítja a sót is. Nem kell attól tartanunk, hogy túl sós lesz az ételünk, sőt, elkészítés előtt – immár ízlés szerint – újra kell sózni.

Ugye, milyen egyszerű volt?