Silstar Tierra FS 40 (440FS) teszt

A Silstar a korai kilencvenes évek közkedvelt márkája volt leginkább az olcsósága és a megbízhatósága miatt. Szinte nem volt olyan horgász, akinek ne lett volna valamilyen Silstar botja vagy orsója. Aztán hosszú évekre eltűntek a piacról és úgy tűnik, hogy egyelőre nem tudják visszaszerezni a régi fényüket. Az idők során nekem is elfogytak a Silstar cuccaim, mára csak egy nyeletőfékes orsóm maradt, de azt sem használom, inkább a múlt emlékeként őrizgetem. Most viszont úgy döntöttem, hogy kipróbálok egy ilyen olcsó orsót, aztán majd az idő eldönti mennyire volt jó választás.

Először egy Silstar Tierra Feeder FS40-est választottam, aztán otthon rájöttem, hogy figyelmetlen voltam a vásárlásnál és ez nem nekem való. Először is, túl kevés zsinór fér a feeder dobra (0.25/60 m). Ez még nem lett volna akkora probléma, mert adtak hozzá egy műanyag mély dobot, de azt is csak otthon vettem észre, hogy 5+1 csapágyas és ebből 2 csapágy a zsinórgörgő alatt van. Visszavittem a boltba és sikerült kicserélnem egy jól bevált, mélydobos 3 csapágyasra! smile

Az orsó jelenlegi ára (2018) 6.600 Ft. Ezért a pénzért egy teljesen átlagos, egyszerű, 3+1 golyóscsapágyas, műanyagházas, aludobos, nyeletőfékes orsót kapunk.  A +1 csapágy valójában a görgős visszaforgás-gátló benne. Meglepi: 2 db műanyag pótdob jár hozzá!

A ház sötétszürke, anyagában színezett, néhol krómhatású borításokkal. Ezt a krómot elhagyhatnák már, úgyis csak lepattog róla. A tekerőgomb kellően nagy, még a lapátkezűek is könnyen belekapaszkodhatnak, tekerése, futása egyenletes, könnyű. A fékek jól működnek, túlzottan nem lóg semmi rajta. A nyeletőfék ½ fordulat tekerésre vált vissza, vagy természetesen kézzel visszakapcsolható. Kellően lazára lehet állítani, hogy akár rafinált ragadozók finom nyeletéséhez is jó legyen és elég erősre állítható, hogy a nagyobb pontyok, amurok ne tudják berántani a botot, de azért lassítsa a kirohanásukat. A ciripelő hangja megfelelően erős. A zsinórprofil szintén jó.

A felkapókar nyomórugós, a zsinórvezető görgő 2 db műanyagpersellyel van szerelve. Az egyik csapágy a rotor tengelyén van, a másik kettő a tányérkerék két oldalán. A rotor és a bal oldali tányérkerék csapágyban alig volt kenőanyag, minden máshol megfelelő a mennyiség. Az első fék 3 filclamellával van ellátva, a fém alátétek elég sorjásak.

A nyeletőfék 2 klingelit alátétet kapott, de mindkettő egy helyen volt, ami nem jó és a robbantott ábra meg az értelem szerint sem úgy valók. Ráadásul a két alátét nem teljesen egyforma, szóval ez bizony összeszerelési hiba. Ha nem veszem észre, egy idő után bemaródtak volna az alkatrészek és tönkremegy a nyeletőfék vagy az egész orsó. Az első képen látható a szétszerelési sorrend, a másodikon pedig a kívánatos sorrend. Még egy hibát találtam: az alumínium dobon a zsinór klipsz olyan sorjás, hogy elvágja a damilt. Ráadásul szegecselve van a dobba, így roncsolás nélkül nem lehet kivenni.

Alapvetően egy egész jó olcsó kategóriás orsó lenne, ami akár évekig hibamentesen működhetne, sajnos viszont az anyagmegmunkálás minősége, a kenőanyag hiánya és az összeszerelési hiba a nem ajánlott kategóriába helyezi. Persze lehet, hogy ez csak egy egyedi hiba volt és a többi jól van összerakva, de ilyenkor már a bizalom megrendül és kinek van kedve minden új orsót szétszedni, átzsírozni meg leellenőrizni, hogy a gyárban jól rakták-e össze. Gondolom senkinek. Ilyen minőséggel a Silstar nem fog tudni visszatérni az élvonalba, én mindenképpen csalódtam benne.

Legközelebb veszek egy filléres Okumát, meglátjuk, az milyen lesz!

Időközben megvettem az Okumát, itt olvashatjátok a tesztet: Okuma Carbonite CBF140a teszt, valamint élesben is kipróbáltam a Tierrát. Több kisebb hal és egy hatalmas felhőszakadás mellett egy 3,5 kilós ponty és egy 6,5 kilós amur szépen megdolgoztatta mind a nyelető, mind az első féket, de az orsó problémamentesen tette a dolgát.

Sajnos előjött még egy hiba az orsón. A képen látható módon, a dobás utáni visszaváltásnál rendszeresen elakad a zsinór a felkapókar csatlakozásánál és nem tud a zsinórvezető görgőre rácsúszni. Ezzel a hibával nálam már a nem ajánlott kategóriába került ez a Silstar!