Savanyú káposzta

Hozzávalók 45-50 kg-hoz:

1,6 dkg só/kg

10 g babérlevél

50 g egész bors

25 g egész kömény

25 dkg friss torma csíkokra vágva

2-3 db birsalma hámozva, szeletelve

10-15 db piros csípős paprika egészben

5-6 csokor kapor

A káposztát megtisztítjuk, torzsáját eltávolítjuk, majd legyaluljuk. Én közvetlenül a gyalulás előtt lemérek minden egyes fejet és a végén összeadom a kilókat a pontos sómennyiség kiszámolásához. Egy tiszta, 60 literes hordó aljára terítünk egy adag káposztát kb. 5-10 cm vastagon, megszórjuk egy adag sóval, teszünk rá néhány babérlevelet, pár szem borsot, köménymagot, 3-4 szál tormát, 3-4 szelet birsalmát, 2-3 db csípős paprikát és néhány szál kaprot.

Erre jön ismét egy réteg káposzta, azt is megsózzuk és egy fa döngölővel alaposan ledöngöljük. Megfűszerezzük, majd megy rá a következő réteg káposzta, a só, a fűszer és így tovább…

Minden második sor után ledöngöljük. Ha jól csináljuk, mire a felénél tartunk, már tocsogni fog a saját levében. Próbáljuk meg a sót és a fűszereket nagyjából elosztani.

Mikor végeztünk, le kell préselni a káposztát, amit eddigre már el kell lepnie a levének. Mi ezt úgy csináljuk, hogy egy kifurkált, kör alakú, saválló acéllemezt helyezünk a tetejére (ami valójában két félkörből áll, hogy a szűkebb hordónyíláson beférjen) erre pedig egy 10 kiló körüli gránit kockakövet helyezünk. Néhány hétig nem túl hideg helyen érleljük (lakásban). Amikor beérett, hűvös helyre tesszük és elkezdhetjük fogyasztani ezt a kellemesen savanykás, vitaminokban gazdag, igazi téli csemegét! Megfelelő tárolás mellett késő tavaszig is eláll, de ha egy idő után zacskókban lefagyasztjuk, akár a következő szezonig is élvezhetjük.

Jó étvágyat!