Rakósbotozás

2009 év végén vettem az első rakósbotom. Nem versenyzek, kizárólag saját örömömre próbálkozom ezzel a horgászmódszerrel, ebből adódóan még teljesen kezdő vagyok a témában. Talán ez az írás nyújt némi segítséget a hozzám hasonló kezdők számára. Mielőtt belevágtam volna, első lépésként végigolvastam a neten fellelhető összes cikket és irodalmat. Következő lépésként vettem egy horgászládát. Ezt majdnem egy évig használtam, egy 7-es bolóval, tesztelgetve hogy egyáltalán beválik-e ez a módszer. Mit ne mondjak, nagyon bejött!

Eljött a botvásárlás ideje. Nem vagyok márkafüggő, és nem szoktam vagyonokat költeni a felszerelésre, de itt már azért bele kell nyúlni a pénztárcába. A bot kiválasztása komoly dilemmát okozott. Mindjárt először hogy 11m-es, vagy 13m-es legyen. Az egyik tábor szerint egy kezdő könnyebben tanul a 11m-el, a másik szerint a 13-ast le lehet rövidíteni és így nem kell majd eladni ha szükség van a 13m-re. Nekem az utóbbi hozzáállás a szimpatikusabb. Mivel nem tudtam dönteni, elmentem a Hit-csarnokba a 2009-es horgászkiállításra. Ez egy nagyon jó dolog, mert itt több gyártónak a botjait, ládán ülve lehet kipróbálni, és akár megvásárolni. Itt fogtam először rakósbotot a kezembe. Előbb egy olcsóbb 11m-es pontyos botot próbálhattam ki. Nem vagyok egy gyenge gyerek, de ennek olyan súlya volt, hogy kezdtem elpártolni a rakósozásól. Pedig ezt a botot kifejezetten kezdőknek ajánlják sokan. Utána a kezembe nyomtak egy csúcskategóriás 13-as botot, hát az egy álom volt az előzőhöz képest. Sajnos az ára is kb. a tízszerese a másikénak. Körbejártam a kiállítást, megnéztem, megfogtam több botot is, és teljesen elbizonytalanodtam. Amelyik bot megfelelt volna az igényeimnek, az lényegesen többe került mint amennyit előirányoztam rá. Kicsit lelombozódva hagytam ott a kiállítást, azon tűnődve hogy nem erőltetem tovább ezt a módszert, vagy megpróbálok nézni egy használt botot.

Lassan eltelt a nyár, és még nem találtam megfelelő botot. Persze szezonban senki nem akar megválni a botjától. Aztán egy nap beszaladtam a kedvenc horgászboltomba némi csaliért. Szól a boltos (tudták hogy rakóst keresek), hogy van egy Shimano Technium XTA 13-as bot eladó. Igaz hogy csak a bot, szál magában, de még sosem használták, és nagyon kedvező az ára. Mikor összeraktuk az udvaron és megsuhogtattam, már tudtam, meg van az első rakósom. Erről a botról a neten már mindent leírtak, ezért csak néhány szó róla. 13m-ben kicsit lógós de azért nem túl nehéz bot, a down force 3,3kg körül van begumizva (saját mérés). Ez a down force, a bot végétől 1m-re mért tartóerő. 11,5m-ben már kifejezetten kezes, könnyű vele horgászni. 10m-ben pedig akár egykezes botként is használható. Kezdőként háromszor törtem el, kétszer a spiccet, egyszer a 2. tagot, bár ez utóbbi törés lehet hogy gyári hiba volt. A spicc töréseket valószínűleg a letapadó gumi okozta, amit a spicc visszavágása és külső teflon helyett belső használata, na meg a növekvő gyakorlat kiküszöbölt. 2010 tavaszán még simán kaptam hozzá spicceket, 2. tagot, és 3 tagos toppot is. Szerintem kezdőnek egy kiváló bot. Sajnos nekem a kedvenc horgászhelyemen rövidnek bizonyult. Nem értem el vele a túloldali gyékényes szélét.

Túl rövid

Egy 13m-es bottal belendíteni a szereléket a gyékény elé nem egyszerű feladat, ezért elkezdtem gondolkodni a 14,5m-es hosszban. A kereskedelemben elég ritkán kapni nálunk 14,5-es rakóst, ha meg van akkor horror áron, ezért ismét a használt botokra koncentráltam. 2010 végén végre rábukkantam egy Shimano Carp Cruncher XT14,5m-es botra, amit szemrevételezés után vásárlás követett. Nem egy mai gyártású pálca, de nagyon megkímélt állapotban van, plusz 1 keszeges, és 1 poharas top is járt hozzá. Ennyi top egy kezdőnek, illetve egy amatőr szinten használt rakóshoz szerintem bőven elég, de minimum 1db topset javasolt pluszba, hogy egy esetleges törés miatt ne kelljen abbahagyni a tologatást. Ez a bot egy bivalyerős pontyozós pálca ennek megfelelően a súlya is nagyobb. A down force 13m-ben, 3,5kg körüli, 14,5-ben, 5,5kg! körül van (saját mérés). Teljes hosszban már nemigazán kézben tartós bot, de hát azért van a ládán a bottartó hogy beletegyük ha elfáradtunk. A tapasztalatokról majd később írok, mert még csak kétszer próbáltam, de halat még nem sikerült fognom vele. Az biztos hogy ezzel már elérem a gyékényt smile.

 

XTA
Cruncher