Pontychips, avagy pontyropogós

Láttam az interneten egy videót, amiben ezt az elkészített ételt kivitték az utcára megkóstoltatni az emberekkel és senki nem tudta megmondani, hogy pontosan mit eszik, de jól láthatóan ízlett mindenkinek. Ezen annyira meglepődtem, hogy ezt nekem is ki kellett próbálnom.

És igen! Bizton állíthatom, ha jól készítjük el, a végeredmény nagyon finom és tényleg nem igazán lehet megmondani róla még azt sem, hogy halat eszünk, nemhogy pontyot!

Természetesen másfajta halból is elkészíthető. Kárászból próbáltam, az is finom lett, de azon érezhető volt a halíz. Volt, akinek pont ezért jobban ízlett, mint a ponty.

Egy kicsit pepecselősebb elkészíteni, mint a hagyományos pontyételeinket, de alapjában véve nem bonyolult és nem kell hozzá sok minden.

Az interneten több cikkben és videóban is foglalkoznak ezzel az elkészítési móddal, szóval nem én találtam fel a spanyolviaszt, smile a recept közlésével csak ennek az egyszerű, de mégis finom halételnek a népszerűsítése a célom.

Lássuk a hozzávalókat:

1,5-2 kilós ponty (ha nagy a család, 2-3 ponty is kellhet),

só-bors,

kukoricaliszt,

a sütéshez étolaj.

A pontyot kifilézem a képeken látható módon. A filézésről már írtam egy cikket és több videó is található az interneten róla, ezért nem nagyon merülök bele a részletekbe.

A lényege, hogy most a bordákról is lefejtem a húst és a hasaalja részt egyszerűen levágom az uszonnyal együtt. Mivel ennél a filézési módnál viszonylag sok hús marad a csontokon, egy konyhai ollóval összedarabolom és vagy azonnal készítek egy halászlét belőle, vagy későbbi felhasználásra lefagyasztom. Kár lenne kidobni ezt a tökéletes alapanyagot!

A filézett pontydarabokat sózom-borsozom és egy zárható edényben hűtőbe teszem egy napra. A sóból egy leheletnyivel többet használok, mint a sütni vagy rántani való hal elkészítésénél, a borsból viszont csak keveset, hogy ne domináljon, csak enyhén ízesítsen. Sokan előbb fölszeletelik a halat és utána sózzák, majd fél óra múlva már sütik is. Én úgy vettem észre, hogy az egynapos pácolás alatt a só több nedvességet von ki a halhúsból, így könnyebb ropogósra sütni. Persze ha gyorsan kell csinálni, mert az ajtóban toporog a kiéhezettek serege, akkor én sem tökölök a pácolással. smile

Elkészítés előtt a halhúsról letörlöm a nedvességet és egy nagyon éles késsel 2-3 mm széles szeletekre vágom. Nagyon fontos, hogy a kés borotvaéles legyen, mert különben nem lehet a puha húst a szálkákkal együtt szép egyenletes szeletekre vágni! Én munka közben többször is megélezem egy finom fenőkövön, a tökéletes végeredmény érdekében. Ezzel a módszerrel a pontyban lévő szálkákat olyan apróra vágjuk, hogy fogyasztáskor nem is érezzük őket.

A levágott szeleteket kukoricalisztben megforgatom majd bő, forró olajban, közepes lángon ropogósra sütöm, kb 170 °C-on 8-10 perc. Amikor az egyre ropogósabbá váló szeletekből a maradék nedvesség elkezd sercegve, pattogva távozni, mint amikor apró vízcsepp kerül az olajba, na, akkor már csak pár pillanat és kész!

Figyelni kell a sütésnél, mert ha túl forró az olaj, hamar megégnek a vékonyka szeletek és keserű lesz, ha pedig túl lassú tűzön csináljuk, annyira átsül, hogy már túl ropogós, kemény lesz. Szóval, mint mindig, mindenben, itt is meg kell találnunk az arany középutat. A kisült chipset papírtörlőre szedem és már fogyasztható is! Ha mindent jól csináltunk, egy finom, ropogós, érdekes ízű csemegét kapunk, amit ehetünk frissen csak úgy magában, mint a valódi zacskós chipseket, vagy akár mártogathatjuk valamilyen kedvenc szószba, de kihűlve másnap is nagyon finom.

Érdemes a rokonokat, barátokat megkínálni vele és megkérdezni tőlük, hogy szerintük mit esznek! Kevesen fognak halra tippelni, még kevesebben pontyra. smile Természetesen a halhúst mindenki az igényeinek megfelelően ízesítheti, én csak az alap elkészítési módot tettem közzé ezzel az írással.

Jó étvágyat!