Olajos hal kárászból

 

Ennek az egyszerű ételnek a receptjét a Halország című műsor egyik részében láttam, ahol Lévai Ferenc halászmester mutatta be az elkészítését. Többféle variációban és többféle halból kipróbáltam, amíg végül megtaláltam az én ízlésemnek megfelelő változatot (barátaim szerint is finom). Próbálkoztam keszegfélékből, pontyból, törpeharcsából, de véleményem szerint a legjobb íze a kárásznak és az amurnak van az olajban. Persze az ízléseink különbözőek, ráadásul messze nem tudtam még kipróbálni az összes hazai halfajtát, ezért bátran kísérletezzen mindenki! A használt fűszerek és mennyiségük sem szentírás, nem is szoktam kimérni, csak úgy szórom bele (mint bolond a lisztet :) ).

Az alaprecepthez csak hal, só, babérlevél, bors, fokhagyma, víz és olaj kell. Így is nagyon finom, de én egy kicsit még felturbóztam.

Lássuk, tehát mi kell hozzá:

Bemetszem az uszonyok mellet

majd kiveszem őket

Levágom a farkát és beirdalom

 

 

 

 

 

 

 

 

Néhány darab konyhakész kárász, esetleg amurszelet beirdalva és besózva. Csak annyira sózzuk meg, mintha sütnénk és lehetőleg egy napig hagyjuk állni a hűtőben.

A nagyobb halakat darabolom

Amur farok rész előkészítve

A fűszerek

 

 

 

 

 

 

 

 

5-6 db babérlevél

5-6 gerezd fokhagyma, nagyobb darabokra vágva

Egész bors, ízlés szerint

Kevés mustármag

Kevés koriander

Pár szem borókabogyó

2-3 csípős száraz fűszerpaprika

½ citrom leve

0,5 dl 10%-os ecet

0,5-1 dl víz

Kb. 2 l étolaj

Esetleg néhány szem olíva és kapribogyó, pár karika csípős zöldpaprika

Egy kukta aljába rácsot helyezek, erre kezdem rétegezni a haldarabokat és a fűszereket vegyesen. Amikor elfogytak, meglocsolom citromlével, ráöntöm az ecetet és a vizet, majd felöntöm annyi olajjal, hogy legalább egy ujjnyira ellepje.

Rács az aljába

Rétegezem a halat

Felöntöm olajjal

 

 

 

 

 

 

 

Lezárom a kuktát, alágyújtok és a jelzéstől számítva másfél órán át lassú tűzön főzöm. Ennyi idő alatt a citrom és az ecet segítségével a szálkák már mind felpuhultak, fogyaszthatóvá váltak.

Leveszem a fedőt a kuktáról, kifőzöm a maradék vizet az olajból, majd egy kicsit még sütöm is a halakat, csak amíg enyhén aranybarnák lesznek.

Még forrón óvatosan kiszedem a haldarabokat egy hőálló tálba (vigyázat, könnyen szétesnek!) és rászűrök annyi olajat, hogy ellepje. Amint kihűlt, mehet a hűtőbe. Ezzel készen is vagyunk! Az így elkészített olajos hal több hétig is eláll a hűtőben, csak arra kell figyelni, hogy mindig ellepje az olaj.

Egy kicsit módosítom a receptet. Rájöttem, hogy nem kell beirdalni a halszeleteket, elég ha nagyobb darabokra vágom a halakat és úgy teszem a kuktába. A szálkák így is felpuhulnak bennük, viszont kevésbé esnek szét, könnyebb kiszedni őket. Az eltarthatóságot is teszteltem. Hűtőben tárolva, úgy, hogy ellepte az olaj, közel egy év múlva is kitűnően fogyasztható volt.

Újabban nem irdalok

Amur darabok

Az olajos amur igazi csemege

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jó étvágyat!

Free Blackberry Phones for Sale | Thanks to Savings Account Rates, Best CD Rates and Credit Repair