Kefires kukorica

A kefires kukorica egyszerűen és viszonylag olcsón elkészíthető szemes etetőanyag, ami nem büdös és sokáig tárolható. Ponty, amur, nagyobb testű kárász és keszegfélék horgászatához tökéletesen megfelel. Annyit mindenképpen meg kell jegyeznem, hogy ez nem az én találmányom, én is a neten bukkantam rá, csak többek kérésére közzéteszem az elkészítés módját.

Lássuk, mi kell hozzá:

Egy vödör (pl. diszperzites)

Egy légmentesen zárható, tiszta műanyag hordó (30 literes)

Egy jó nagy fazék vagy bogrács (25-30 literes)

1/2 liter kaukázusi kefir

2 marék konyhasó

Takarmánykukorica.

A diszpis vödröt háromnegyedig töltöm kukoricával, felöntöm vízzel és 1-2 napig áztatom. Ha nagyon szemetes a kukorica, akkor néhányszor átmosom.

Áztatás után egy 25 literes bográcsot félig töltök kukoricával, felöntöm vízzel, hogy alaposan ellepje és felrakom főzni. Ekkora mennyiséget ebben a bográcsban csak két részletben tudok lefőzni.

Forrástól számítva, lassú tűzön 1-3 órát kell főzni. Akkor jó, amikor a szemek kezdenek már felrepedni és a körmünket könnyedén bele tudjuk nyomni. Ha kell, a főzés közben elpárolgott, felszívott vizet pótoljuk.

Főzés után belekeverünk egy marék sót és hagyjuk kihűlni. Ha teljesen kihűlt, áttöltöm a hordóba, közben hozzáöntöm a kefirt és alaposan összekeverem. Fontos, hogy teljesen ki legyen hűlve, különben elpusztulhatnak a kefirben lévő baktériumok és bűzös, romlott kukorica lesz a végeredmény!

Ha kell, még öntök hozzá egy kis vizet, a lényeg, hogy a hordóban teljesen ellepje a szemeket a lé. Légmentesen lezárom a hordót és ezzel készen is vagyunk.

1-2 hét erjesztés után már használhatjuk is a kellemesen savanykás illatú, viszonylag olcsón előállított etetőanyagunkat. Ennek az elkészítési módnak a vitathatatlan előnye, hogy a lezárt hordóban akár egy évig is eláll gond nélkül.

Én például a cikk megírásának idején (június) a tavaly szeptemberben elrakott kukoricát használom és nincs vele semmi probléma. Ha esetleg a folyadék felszínén vékony penészréteg képződne, egy szűrőkanállal eltávolítom, alatta a kukoricának sosincs semmi baja.

Amikor ezzel etetek, mindig ezt teszem a horogra is, általában hajszálelőkére fűzve. Kárász, ponty, amur kedvenc csemegéje, a törpe viszont nem vagy csak ritkán veszi fel.

Jó fogást!