Kánikula pontyokkal

Tombol a nyár, nehéz a horgászélet ilyenkor a csatornaparton. Kevés az igazán hűsítő árnyékot adó fa, ami van, az pedig általában foglalt, a rovarvilág meg mintha csak vérszívókból állna. Szerencsére a lakókocsi elősátra elég nagy méretű, minden oldala felnyitható és fehér a teteje. Valójában a felállításával kapunk egy jókora napernyőt, ami nem mellesleg igen jó védelmet nyújt a viharok ellen is. A legutóbbi hétvégén szükségünk volt mindkét funkcióra. Volt részünk 30 °C feletti hőségben és sűrű villámlásokkal támogatott zivatarban.

Szikrázó napsütés..
és szakadó esők
Dupla törpe

 

 

 

 

 

 

 

 

Szerencsére a halakat nem zavarta a hőség, sem a zivatar, bár egy kicsit nehezen találtam meg a kedvükre való módszert. Alapos etetés után nehéz fenekezővel kezdtem, csalitüskére fűzött kukoricával. Közben csalihal hálóval sikerült mindenféle méretű és fajtájú halakat fognom, ezért a rablóhalazás mellett döntöttem. Nem jó döntés volt. Egy kisebb sütyi kivételével csak törpéket és teknőst fogtam kishallal. Próbálkoztam kéthorgos módszerrel, amikor az egyik horog a csalihal orrában, a másik a farkában van és egyszerre két törpét fogtam vele. Tehát egyik a farkát, a másik a fejét kapta el, így mindkettő rajtaveszett.

A nehéz fenekező sem jött be. Másfél nap kapástalanság után lecseréltem egy feederre, jóval finomabb szerelékkel, jött is rá néhány termetesebb kárász, majd szombat reggel felvette az egy szem kukoricát az első ponty. 2,5 kilós pikkelyes volt és jól küzdött. Ezután a finomszerelékre, ha nem is túl sűrűn, de azért jövögettek a frissen telepített pontykák.

Az első..
aztán jöttek sorban
Néha kárász is

 

 

 

 

 

 

 

 

Vasárnap reggel lecsapott ránk egy vihar, komoly égzengéssel, de kevés esővel és ez elvette a halak étvágyát. Az eső után még akadt egy másfeles pikkelyes és ezzel vége volt a pontyfogásoknak. A késő délutáni következő, immár komolyabb vihar előtt még éppen sikerült összepakolnunk, bár a szerelvény összeakasztását már szakadó esőben végeztem.

Ő volt az utolsó
Összegyűjti és otthagyja a balga. Ki érti ezt?
A Puskás híd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A végeredmény 10-12 potyka, 1,5-2,5 kg közöttiek, néhány kárász és számtalan törpe. A legelsőnek fogott pontyot elhoztuk (finom pontychips lett belőle), a többi fogás után ment vissza. Sajnos a törpék nagyon megnehezítik a horgászatot, szinte minden csalira rámennek, ha meg nem bírják a mérete miatt felvenni, addig forognak körülötte, míg végül beléjük akad a horog.

Mivel komoly mennyiségű törpét fogok rendszeresen és a sok hibája ellenére finom húsú hal, új módszert dolgoztam ki a megpucolásukra. A módszer végtelenül egyszerű. Kupán vágás után a végbélnyílásnál levágom a farkát és kész. Az első részt a fejjel, belekkel együtt kidobom, a farok részeket pedig vastagon besózom. Kb. egy óra múlva lemosom a sót róla és már kész is a pucolás, konyhakész a halunk. Ezzel a módszerrel egy kevés halhúst elvesztünk ugyan, de cserébe nagyon gyorsan haladunk. Nagy mennyiségű, kisméretű halaknál ez nem elhanyagolható szempont!

Levágom a farkát
Vastagon besózom
Bő vízzel lemosom és ennyi!

 

 

 

 

 

 

 

 

Törpét az asztalra! smile