szeptember 21 2014

Halpusztulás a Harmincas csatornán

Az RDHSZ hivatalos jelentése már nem elérhető!

Szomorú hírt kell közölnöm minden horgásztársammal: súlyos halpusztulás történt, illetve van folyamatban, a Harmincas Borzasi-zsilip és a Dömsödi övcsatorna Szúnyogi-zsilip alatti részén!

2014. 09. 20-án, szombaton kaptam levelet egy kedves horgásztársunktól, Barnabástól, hogy döglenek a halak a csatornában és ezt képmelléklettel is igazolta. Egyeztettük a helyszínt és másnap fotómasinámmal felszerelkezve bejártam az említett csatornákat.

A Borzasi nyitva

A Borzasi nyitva

Mellette 3 amur

Mellette 3 amur

Ez meg előtte

Ez meg előtte

 

 

 

 

 

 

 

 

Azt hiszem, nem túlzok, ha a helyzetet katasztrofálisnak ítélem meg! A Borzasi-zsiliptől kezdtük a bejárást. A vízállás nagyon magas, a zsilip tárva-nyitva, mégsincs áramlás rajta keresztül. Csak a mellette lévő kisharmincasból érkezik utánpótlás, de már abban is pipálnak a kishalak. A zsilip körüli hínárban 5-6 nagytestű amur teteme látszódik.

Nem mozdulnak

Nem mozdulnak

Nagy víz van

Nagy víz van

Ez is csurig van

Ez is csurig van

 

 

 

 

 

 

 

Továbbmegyünk lefelé. Elszórtan döglött amur, balin, süllő, keszeg-félék akadtak fönt a beugrókban, nádszélben. Az amurok többségét 10-15 kilósra saccolom. Több helyen elpusztult kagylók is lebegnek és néhány rákot is találtunk.

Mind 10 kiló fölötti

Mind 10 kiló fölötti

Küzdelem az életért

Küzdelem az életért

Ez a kis sütyi feladta

Ez a kis sütyi feladta

 

 

 

 

 

 

 

 

A halak mindenhol pipálnak! A még élő amurok háta kilátszik a vízből, ahogy kapkodnak levegő után, a csukák a partszélben tátognak kilógó krokodilpofájukkal, tenyérnyi bodorkák seregestől szürcsölik a számukra mérgező levegőt, a snecik millió apró szája érdekes mintákat rajzol a felszínre, ami akár szép is lehetne, ha nem tudnám, hogy az életükért küzdenek.

2 literes a flakon, mekkora lehetett?

2 literes a flakon, mekkora lehetett?

A kagylók sem bírták

A kagylók sem bírták

Talán az utolsó amur csapat?

Talán az utolsó amur csapat?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Peszéri hídnál süllők, balinok, keszegek akadtak fent a pilléreken. Ketten nézik a hídról a pusztulást, arcukon elkeseredés, döbbenet.

Vajon túléli? kb. 40 centis volt.

Vajon túléli? kb. 40 centis.

Balin. Volt.

Balin. Volt.

43-as a cipőm...

43-as a cipőm…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Ürbői-zsilip előtt pár száz méterre egy kis átereszből valamilyen bűzös, vöröses lé folyik a csatornába, de nem tudom honnan jöhet. A zsilipnél elfordulunk jobbra, hogy megnézzük a kisharmincast (Restást). Először egész jól nézett ki, de pár száz méter után itt is utolért a keserű valóság: 2-3 kilós balinok, keszegek és néhány, már azonosíthatatlan dög mindenfelé. Túlélésért küzdő halak a felszínen.

Peszéri hídi süllő és balin

Peszéri hídi süllő és balin

Ez folyik a csatornába

Ez folyik a csatornába

Az ürbőinél áll a víz

Az ürbőinél áll a víz

 

 

 

 

 

 

 

 

Közben találkozunk néhány horgásszal, van, aki összepakol a hírekre és továbbáll, van, aki kihasználja a talán utolsó jó időt és marad, még ha esélye sincs halfogásra.

A restás sem úszta meg

A restás sem úszta meg

Hínár döglött halakkal. (restás)

Hínár döglött halakkal. (restás)

Pusztul itt minden

Pusztul itt minden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ahogy közeledünk a Szúnyogi-zsiliphez, úgy szaporodnak a haltetemek. Az egész csatorna a szúnyogi felé folyik, azért van ez. A hidak pillérei köztudottan jó haltartó helyek és ez most szabad szemmel is jól látható, csakhogy ezek a halak többé már nem kapnak semmire. :(

Legalább 15+

Legalább 15+

Ott volt fönt a víz

Ott volt fönt a víz

A pillérek halai

A pillérek halai

 

 

 

 

 

 

 

 

Végül elérjük a Szúnyogit, de itt nincsenek már tetemek. Valamelyik ott álló pótkocsiban lehetnek, legalábbis a szagból erre következtetek.

Nagy volt

Nagy volt

Ez már a szúnyogi mellett volt

Ez már a szúnyogi melletti

2014.09.21. Szúnyogi-zsilip alsó

2014.09.21. Szúnyogi-zsilip alsó

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2005-ben volt egy komoly halpusztulás a harmincason, de az csak a borzastól az ürbői-zsilipig terjedő szakaszt érintette, a Dömsödit nem. Akkor évek kellettek, hogy helyreálljon az élővilág.

Most nem tudom mi lesz…

 

Új fejlemények 2014.09.23

Levélben tájékoztatást kértem a RDHSZ titkárságától a kialakult helyzetről. Íme, a levelem:

 

From: Márton Béla

Sent: Sunday, September 21, 2014 7:57 PM

To: titkarsag@rdhsz.hu

Subject: titkarsag@rdhsz.hu

 

 

Tisztelt RDHSZ!

 

Üzemeltetek egy weboldalt, ahol többnyire, a harmincas és a dömsödi övcsatorna eseményeiről, horgászatairól tájékoztatom a nagyérdeműt.

Gondolom tudnak a napokban történt halpusztulásról a fent nevezett csatornákon. Azt szeretném megkérdezni, hogy mitől pusztulhatnak a halak?

Kb. mennyi hal pusztulhatott el és mit tettek, vagy mit tudnak tenni a halállomány védelmében?

2014.09.21.-én vasárnap bejártam a helyszínt és úgy tűnik, hogy további elhullás várható (pipáló, döglődő halak). Lehet ez ellen egyáltalán tenni valamit?

Szeretném az olvasóimat hitelesen és gyorsan tájékoztatni, ezért fordultam önökhöz.

Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!

 

Üdvözlettel:

Márton Béla

www.pumpili.hu

 

A mai nap a következő választ kaptam, amit ezúton is köszönök:

 

 

Tisztelt Horgásztárs!

 

Az utóbbi napokban több horgász is jelezte Szövetségünknek a csatornákon kialakult halpusztulást. Az értesítéseiket köszönjük.

A kialakult helyzetről és az eddigi információinkról tájékoztatjuk Önöket.

Az elmúlt hetekben leesett rendkívüli csapadékmennyiség belvizeket okozott a környező területeken. A belvizek elvezetése érdekében jelentősen csökkentették az RSD vízszintjét. A csatornák a belvizet így az RSD-be vezetik, a folyás iránya megváltozott. A belvízzel elöntött területekről elkerülhetetlen hogy szennyezett víz is befolyjon a csatornákba.

A múlt hét elején, közepén már több csatornaszakaszon észlelték halászati őreink az oxigénhiányt, a halak pipálását. A nagymértékű oxigénhiányról, a kialakult helyzetről az illetékes hatóságokat, szerveket értesítettük (Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi Felügyelőség, Pest Megyei Kormányhivatal, Földművelésügyi Igazgatósága Vadászati és Halászati Osztály, Közép Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság, Közép Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság III. Szakaszmérnökség).

2014.09.18-án hajnalban az Északi övcsatorna Szúnyogi zsilip környékén volt nagyobb halpusztulás, amelyről az illetékeseket szintén értesítettük. A szövetség az érvényben lévő törvény előírásait betartva, a halászati főfelügyelő jelenlétében a még életképes halakat (oxigén dús vízben, halszállító tartályban) kimentette, az elpusztult egyedeket összegyűjtötte. A halászati főfelügyelő a Gödöllői Vízélettani Labor munkatársával hatósági vízmintát vett, illetve halminta is elszállításra került, laboratóriumi vizsgálat céljából. A helyszínen hordozható oxigénmérő készülék segítségével egyértelműen igazolható volt a rendkívül alacsony oxigénszínt.

A további vizsgálatok folyamatban vannak.

Azóta még néhány napig tapasztalható volt a halak pipálása. A korábban elpusztult egyedeket a víz széthordta, így a csatornákon, több helyen lehet még elpusztult halakat látni. A tetemek összegyűjtése folyamatban van.

A mai napon halászati őreink észrevételei alapján már javulás tapasztalható, legalább is nem jellemző a halak tömeges pipálása a vízterületen.

 

Horgászüdvözlettel:

Ugrai Zoltán

halászati ágazatvezető

 

Úgy tűnik, van remény. Sajnos arról nem kaptunk információt, hogy mennyi hal pusztult el, de majdcsak megtudjuk valahonnan…

 

Free Blackberry Phones for Sale | Thanks to Savings Account Rates, Best CD Rates and Credit Repair