Halászat, válogatás

Halkísérés – őszi telepítések

Lezajlottak az RDHSZ őszi telepítései és ebből most én is kivehettem a részem. Ismét a Makádi halastavakból történt a telepítés és az immár szokásos menetrend szerint reggel nyolckor kezdődött a műszakom. Időben érkeztem, a halak már a hálóban, éppen kezdődött a kimerítés, mérlegelés.

Ebben a lehalászásban rengeteg volt az egy-két nyaras ponty, ezért a válogatás sokkal lassabban haladt, mint korábban. Gyakorlatilag most a nagyobb pontyokat szedték ki a válogatóasztalból külön kosarakba, az apraját pedig végigcsúsztatva, az asztalvégi ajtón eresztették kosárba.

A kispontyokat az egyik kéttartályos teherautóba borították a halászok és visszakerültek az egyik tóba továbbnevelésre. Ezeknek a tartályoknak a vizébe beleszórtak pár kiló sót, amit egy kicsit furcsállottam, de az egyik halász elárulta, hogy fertőtlenítő, parazita- és gombaölő hatása miatt teszik bele. Az alatt a rövid idő alatt, amíg a pontyok belekerülnek a másik tóba, nem lesz tőle semmi bajuk. Gyakorlatilag ez egy sós leöblítés.

A nagyobb potykák a négytartályos teherre kerültek, azokat vittük telepíteni a Dunába. Szinte mind fogható méretű volt és nem volt ritka a 3-4 kilós példány közöttük. Az M0 hídja alatt lettek telepítve.

Állítólag mostanában felkerült a netre néhány videó, illetve fotó, ami szerint nem oda való halak is kerülnek a telepítésbe. Nem tisztem védeni a halászokat és a szövetséget, de a tapasztalatom az, hogy mindent megtesznek ezek elkerülésére. Megdöbbentő és szinte hihetetlen dolog, hogy a törpeharcsák a pontyok szájába bebújva vészelik át a válogatást. Higgyétek el, hogy a fotókon látható törpéket nem a halászok dugdosták a pontyok szájába, hanem külön nekem mutatták meg egy fotó erejéig a válogatáskor.  

Valószínűleg a hálóban összesűrűsödött, tátogó pontyok szájába véletlenül vagy a menekülés reményében ugranak bele az apró törpék, majd a tartályokban, ahol már csökken a halsűrűség, kiúsznak vagy kiköpi a ponty őket. Belátható, hogy ez szinte észrevehetetlen a több ezer hal válogatása közben.

Szendőfi Balázs kisfilmje az őszi lehalászásokról és telepítésekről:

A filmen jól látható, amint az amur és kárász kiválogatásra kerül. Az amur nem a telepítési koncepció része, mint ahogy egy kedves fórumtársunk feltételezte.

Pont ugyanígy kiválogatásra került minden más. Márpedig most, hogy a lehalászás végére értünk, volt a hálóban minden. Rákok, pézsmapocok, törpe, naphal, apró süllő, csukák mindenféle méretben stb. Szóval volt dolguk a halászoknak a válogatóasztal körül.

Ezzel zárult az idei év utolsó halkísérése, a telepítési adatokat megtaláljátok a szövetség weboldalán:

https://www.rdhsz.hu/index.php/hirek/515-az-oszi-telepitesek-tenyadatai