A ponty és keszeg-félék filézése

A mostani trend (C&R) ellenére, vagy mellette sokan vagyunk, akik szeretik elfogyasztani az általuk fogott halat. Nincs is attól finomabb, mint amikor a vízparton frissen fogott kárászból-keszegből sütjük meg a vacsoránkat. Ahhoz hogy eme finomságokat maradéktalanul élvezhessük, meg kell szabadulnunk a rettegett Y- szálkáktól. Ebben az írásban a kisebb ponty és keszegfélék szálkamentesítéséről lesz szó.

Szükség lesz egy vágódeszkára, egy éles, hegyes filéző késre   (egy csontozó kés is megteszi), nagyobb halaknál egy konyhai ollóra, valamint egy konyhakész halra, jelen esetünkben ez egy 1,5 kilós tükörponty.

A hal hátánál kezdem a bemetszést és a farok felé haladva végigvágom, egészen be a gerincig, óvatosan elhaladva a hátuszony mellett.

Amikor elérem a hasüreg végének vonalát, átszúrom a kést a hal teljes szélességében és a gerincre fektetve vágom tovább a farok irányába.

Elérve a végéig, visszafelé haladva elvágom a bordaszálkákat.

A vastagabbakat egy konyhai olló segítségével vágom el. Amikor kész, ugyanezt megcsinálom a másik felével is.

Valami ilyesmit kell kapnunk. A gerincet a farokkal, felhasználhatjuk halászlé alaplevébe.

Kivágom a mell, és a has úszókat (ezek is mehetnek az alaplébe).

Földarabolom a halat kb. 3 ujjnyi darabokra, párhuzamosan vágva a bordaszálkákkal, vigyázva hogy ne vágjam el őket.

A jól megszokott patkó alakú szeletek helyett, most ez lett a végeredmény. Nagyobb halaknál már nem is szoktam tovább foglalkozni vele, besózom és lehet sütni/rántani, vagy amit akarunk. A kisebb halakat még beirdalom felhasználás előtt, megszüntetvén ezzel az apró szálkákat.

A bőrére fektetett farok részt, teljes szélességében bevagdosom kb.  2mm sűrűn, óvatosan hogy a bőrét ne vágjam át mert az tartja össze a szeletet. Erre azért van szükség, mert a békés halak farokrészében két szálkasor található, alul és fölül.

A szeleteknek csak a fölső hátrészét irdalom, mert csak itt található benne Y- szálka. A bordaszálkákat pedig sütés után könnyű eltávolítani.

Íme, egy teljesen szálkamentes ponty-farok.

A termetesebb kárászokat, keszegeket szintén kettévágom és a kép szerint irdalom. Így jobban átsül és csak a bordákat kell kiszedegetni belőle fogyasztás közben.

A kisebb kárász-keszeg féléket egészben hagyva a hátán kezdem az irdalást, mélyen a gerincig bevágva,  majd a hasüreg végétől a hal teljes szélességében folytatom egészen a farokig.

Természetesen ezt  minkét oldalon el kell végezni. Ezután már csak a sózás, fűszerezés marad hátra és már süthetjük is.

Jó étvágyat!