augusztus 12 2015

Kuni 2015

Három év elteltével ismét beneveztünk egy hétvégi horgászatra a kunin. Persze a bográcsos parti most sem maradhatott el, de azért horgásztunk is ezerrel. Csütörtök délelőtt kezdtük a lógatást, először a barackosnál próbálkoztunk, de ott foglalt volt a kiszemelt hely, ezért átmentünk a már megszokott, Vicinális-híd melletti részre.

A víz nagyon jól nézett ki, tiszta volt, kivágták a hínárt, nem úsztak rajta a tutajok és jóval lassabban folyt a szokásosnál. Apósom bedobált, mi pedig kényelmes táborállításba kezdtünk. Ráértem, mert csak éjféltől volt érvényes a zsugám. Előkerültek a horgászszékek, kempingasztal, hideg sör, minőségi házi pálinka és kellemes családi beszélgetésbe kezdtünk.

Hínármentes

Hínármentes

Egy árva tutaj és utasa

Egy árva tutaj és utasa

Kapásra várva

Kapásra várva

 

 

 

 

 

 

 

 

Talán egy óra telhetett el a cájgok bedobása óta, amikor ejtős kapás mutatkozott az egyiken. Após akaszt és egy perc múlva a parton a gyönyörű, kiló körüli dévér. Röviddel ezután ismét fog egy hasonló méretűt. A következő hal ebéd után, fél kettő körül jelentkezett komoly, feszítős, fékrecsegtetős kapással. Pár perc és néhány erőteljes kirohanás után sikerül megmerítenem a kilenc kilós amurt. Van ám öröm, meghoztam a szerencsét, mert apósnak már két éve nem sikerült amurt fognia!

Estig még jött néhány lapátdévér, aztán a rokonság elhúzott haza. Ők nem éjszakáznak kint, mert a jószágot el kell látniuk.

Igazi "lapát"

Igazi “lapát”

A 9-es amur

A 9-es amur

Ez jó jel

Ez jó jel

 

 

 

 

 

 

 

 

Én felkészültem az éjszakai horgászatra és gyönyörködtem a Kuniban. Az alkonyat szűrt fényében komoly halmozgás volt látható mindenfelé. Hangos robajjal raboltak a balinok, nagyobb halak mozgására jellemző hullámgyűrűk, ék alakú hasítások indultak el minduntalan a víz közepén, pontyra utaló csobbanások, kishalak fröccsenései hallatszottak jobbról-balról. Szóval élt a víz.

Éjfél után bedobáltam, de csak hajnalban jött az első értékelhető kapásom, kishalra. Felcsapta a karikát, akasztás után rúgott néhányat és lemaradt. A fejrázásra emlékeztető rúgásokból ítélve süllő lehetett. A következő rabló már világosban jött. Ez már megmutatta magát, mielőtt leugrott a horogról, kettes körüli krokodilpofájú volt az angyalom. A pirkadattal folytatódott az előző esti látvány. Hatalmas hullámokat keltő halak fordultak, nagyjából a bedobott fenekező botom környékén. Mivel etetni nem etettünk, csak a kosárban volt etetőanyag, nem tudom, milyen halak lehettek, talán busák.

Napközben már nekem is sikerült néhány lapátdévért fognom és apósomnak is, de komolyabb hal nem jött. Apósom elmondása szerint a barackosnál ismerősök fogtak egy négy kilós pontyot, más semmit. Péntek délután kezdett látszódni, hogy ez a kánikula megviseli a vizet. Elkezdett felszakadozni a fenékről a moszat vagy alga és egyre több döglött kagyló jelent meg a felszínen. Éjjel még fogtam két kisebb kárászt, de sajnos a kishalra már csak törpék jelentkeztek. Egy túloldali stégről még láttam és hallottam egy nagyobb hal megfogását, de aztán megállt az élet.

Ezt már én fogtam

Ezt már én fogtam

Csak a botjáért megy

Csak a botjáért megy

Végül egy szebb halmozgás középen

Végül egy szebb halmozgás középen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szombat reggel már nem voltak halmozgások, csak a kishalak és az őket kergető balinok rótták fáradhatatlanul köreiket. Az utolsó két nap gyakorlatilag nem fogtunk semmit és kapásunk sem volt, bármivel próbálkoztunk.

A végeredmény: egy 9 kilós amur, 15-20 lapátdévér, 2 kisebb kárász és néhány törpe. Az érzések vegyesek. Van hal a Kuniban, láttuk és fogtuk is őket, de valahogy nem az igazi. Jó dolog volt, hogy nem úszott a hínár, így teljesen normálisan horgászható volt a csatorna, viszont ez a hőség, úgy tűnik, megbontja az egyensúlyt és döglik a kagyló, rothad az iszap.

Ősszel a lehűlő víz talán eredményesebb lesz.

Free Blackberry Phones for Sale | Thanks to Savings Account Rates, Best CD Rates and Credit Repair