április 14 2014

Burjáni-csatorna bejárás

Közel három éve nem jártunk a Burjáni-csatorna felé, de most egy rokonlátogatás ürügyén sikerült időt szakítani rá. Persze valójában a cél egy kellemes terepezés volt a Land Roverrel, de ezt csak halkan mondom, nehogy a rokonok megtudják. 🙂

A másodlagos célunk egy lakókocsival is elérhető horgászhely keresése volt, a húsvéti hosszú hétvégére. Lacival már megnéztünk egy ígéretes helyet a Dunavarsány és Majosháza közötti RSD szakaszon. De sajnos ott megszüntették a behajtást Majosháza felől, mégpedig úgy, hogy egyszerűen elbontották a holtág fölötti hidat és egy gyaloghidat építettek helyette. Dunavarsány felől ugyan be lehetett hajtani, az utat is elegyengették egy darabig, de később már annyira rossz lett az út, hogy lakóval oda lehetetlen behajtani.

Szóval vasárnap reggel bepakoltunk a Discoba némi védőitalt és hideg élelmet, bedobtuk a kiskutyát a hátsó ülésre és már húztunk is. Szalkszentmárton felől kezdtük a bejárást, a csatorna fölső szakaszán és onnan jöttünk lefelé egészen a piros-téglás zsilipig.

A Kuni Homoki-hídja

A Kuni Homoki-hídja

Az út végi pecahely

Az út végi pecahely

Ez meg a mellette lévő

Ez meg a mellette lévő

 

 

 

 

 

 

 

 

Tehát Szalk felől Szabadszállás felé haladva 4 km után, egy éles jobb kanyar közepén kell lefordulni balra (a Halfogó horgásztó táblánál) és kb. 400 m-re  elérjük a Kuni úgynevezett Homoki-hídját. Ezen áthaladva egyenesen kell haladnunk egy széles, jól járható földúton, majd közel 2 km után az első földúton el kell fordulni jobbra. Ez szintén egy jó minőségű földút és egyenesen nekimegy az első horgászhelynek. Itt már horgásztunk régebben, vegyes eredményekkel. Kellemes, hűs árnyékot adó fás-bokros rész, de sajnos a lakókocsi nem fér be ide és egy elkorhadt öreg fa viharos időben veszélyessé teheti a horgászatot. Láthatóan idén még nem horgászták ezt a helyet és némi kaszálás nélkül nem is lehet.

Pár száz méterrel följebb szintén van egy kisebb állás, itt már látszódnak a horgászat nyomai és ez azonnal használatba vehető. Több állás nincs följebb, viszont van friss kotrás és elképzelhető, hogy a kotrás tetejéről is meghorgászható a csati.

Az első híd

Az első híd

Friss kotrás

Friss kotrás

A csigás-erdő

A csigás-erdő

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha továbbhaladunk a földúton, elérkezünk az első hídig. Ezen áthaladva már itt is látszódnak a friss kotrás nyomai. A híd után közvetlenül elfordultunk jobbra és a szántóföld szélén haladva eljutottunk az erőig. Az erdőbe egy kicsit nehézkes a behajtás, de ha valaki nem fél a munkától, egy lapát vagy ásó segítségével pár perc alatt elegyengetheti a kezdőbarázdát. Természetesen a Land Rovernek ez nem volt akadály. Az erdő nem változott semmit, csak talán a szemét lett még több és hosszabban be lehet hajtani. Szerencsére a kotrással itt áttértek a túloldalra, így nem vágtak ki egy bokrot sem. Nagyon jó helyek vannak itt, láthatóan horgásszák is némelyiket, a túloldali kotrás eredményeként pedig  nád és gyékényszigetek jöttek létre a víz közepén, amelyek egész  jó haltartó részeknek tűnnek. Mivel továbbra is rengeteg csiga található, elneveztük csigás-erdőnek ezt a szakaszt. Sajnos van egy komoly hátulütője is ennek a résznek: rengeteg a kullancs! Egy rövid séta után 15-20 kullancsot is leszedtünk a kutyusról és még néhányat magunkról! Egyébként jellemzően minden bokros, füves szakaszon sok a kullancs, de az erdőben rengeteg volt. Szóval csak óvatosan a vérszívókkal!

Szuper állás

Szuper állás

Látszik, hogy horgásszák

Látszik, hogy horgásszák

A szemét maradt

A szemét maradt

 

 

 

 

 

 

Visszatértünk a hídhoz és jobbra kanyarodva folytattuk utunkat a második hídig. Sajnos a kotrás eredményeként innen eltűnt az árnyas horgászhely, de ha valaki nem félti az autóját, vagy terepjárója van, akkor itt fel tud hajtani a kotrás tetejére és olyan helyekre is eljuthat, ahová már hosszú évek óta nem lehetett. Azért esőben ez nem javasolt!

Mivel a már említett csigás-erdőtől fogva a jobb parton történt a kotrás, gyakorlatilag az összes horgászhely megszűnt. A túloldalt a vastagon benőtt nád és gyékény miatt nem lehet horgászni, legalábbis én nem láttam állásokat. Persze ez nem azt jelenti, hogy innen nem lehet horgászni! Száraz időben a kotrás tetejéről gond nélkül meghorgászható az egész víz, de a klasszikus kitaposott helyek egyelőre megszűntek.

A túlparti kotrás

A túlparti kotrás

és a kialakult nádszigetek

és a kialakult nádszigetek

A második híd

A második híd

 

 

 

 

 

 

 

 

Végül elérkeztünk az utolsó hídhoz és ezzel együtt a piros-tégláshoz. A víz kissé zavaros volt, enyhén folyt és már most elég sok benne a hínár. Kishalakat láttunk benne tömegével, rablás is volt néhány, de nagyobb halak mozgását nem észleltük. Még annyit, hogy a földutak elég jól járhatók, csak az egyes és kettes híd között volt néhány szakasz, ami esős időben veszélyes lehet személyautóra.

és mellette a kotrás

és mellette a kotrás

Ez egy pecahely volt..

Ez egy pecahely volt..

de most ilyen

de most ilyen

 

 

 

 

 

 

 

 

Konklúzió: az egész vízen 5-6 azonnal használható horgászállás van, ebből 4-5 a csigás-erdőben. Az erdőben kevés munkával több hely is kialakítható, a túloldalon szintén elkél egy kasza, a kotrás tetejéről viszont szinte mindenhol meghorgászható a csati.

A harmadik híd

A harmadik híd

és a piros-téglás

és a piros-téglás

Hínár lesz bőven

Hínár lesz bőven

 

 

 

 

 

 

 

 

Sajnos a lakókocsis igényeinknek nem felel meg most ez a víz, de remélem, vállalkozóbb kedvű horgásztársaimnak tudtam segíteni ezzel a kis ismertetőmmel!

A bejárás időpontja: 2014. április 13.

Hajrá Márk! 🙂

 

Free Blackberry Phones for Sale | Thanks to Savings Account Rates, Best CD Rates and Credit Repair